Cât costă o spălare? Vedeți cum puteți economisi când spălați rufele

Spălarea rufelor - o activitate de rutină pe care nimeni nu o poate evita. Fie că este vorba despre o familie cu copii, un cuplu tânăr sau un student la facultate, toată lumea vrea să aibă haine curate și parfumate. Așadar, în acest articol, vom analiza mai bine cât costă o spălare și cum putem economisi, când vine vorba de această activitate esențială. 

 

Cât costă o spălare?

Calcularea costului per spălare necesită să luăm în considerare mai mulți factori cheie, cum ar fi consumul de energie și apă, dar și costul detergenților și al balsamului de rufe. Așadar, haideți să ne uităm la medii pentru a ne ajuta să estimăm costul total.

  • Consumul de apă

O mașină de spălat normală poate consuma aproximativ 1 kWh pe ciclu de spălare. Prețul per kWh de energie electrică este în medie de 1 Leu.

  • Consumul de apă

Mașina de spălat consumă aproximativ 50 de litri de apă pe ciclu de spălare. Prețul pentru un metru cub de apă (1000 de litri) este de 6.16 Lei. Așadar, plătim 0.4 Lei pentru apa la o spălare.

  • Costul detergenților și al balsamului de rufe

Detergenți: prețul mediu pentru o doză de detergent se învârte la aproximativ 1 Leu.


Balsam de rufe: prețul pentru o doză de balsam de rufe poate fi de aproximativ 0.5 Lei.

 

Calcularea costurilor

Dacă adunăm costul energiei, al apei și al detergenților, obținem costul total per spălare: 

  

          1 Leu (energia) + 0.4 Lei (apa) + 1.5 Lei (detergent și balsam de rufe) = 2.9 Lei

 

Prin urmare, costul mediu per spălare poate fi de aproximativ 2.9 Lei. Cu toate acestea, trebuie menționat faptul că acest cost poate varia în funcție de prețurile locale la energie, prețul apei, tipul de detergent și de balsam de rufe, precum și de eficiența mașinii de spălat.

 

8 sfaturi despre cum să reduceți costurile de spălare a rufelor

Spălarea consumă aproximativ 11% din consumul total de apă al unei gospodării. Totuși, există modalități de a reduce aceste costuri, minimizând în același timp impactul negativ al spălării rufelor asupra mediului.

 

1. Folosiți programe de spălare economice

Mașinile de spălat moderne sunt de obicei echipate cu diverse programe economice sau ecologice, concepute pentru a reduce la minimum consumul de apă și electricitate. Aceste programe pot spăla pentru mai mult timp, dar consumă mai puține resurse în acest proces.

 

2. Spălați la temperaturi mai scăzute

 Spălarea la 30 °C poate economisi mai mult de 38 % energie în comparație cu spălarea la 40 °C. Acest lucru se datorează faptului că mașina de spălat utilizează o mare parte din energie pentru a încălzi apa.

Acest lucru nu numai că va economisi energie, dar va prelungi și durata de viață a hainelor, deoarece temperaturile ridicate le pot deteriora. Majoritatea mașinilor de spălat moderne oferă opțiunea de spălare la temperaturi mai scăzute. De asemenea, nu uitați să alegeți un detergent gel, care este special conceput pentru spălarea la temperaturi scăzute. Dacă nu aveți deja unul, îl puteți achiziționa ușor la noi pe pagină.

 

3. Umpleți mașina de spălat exact cum trebuie

 Umplerea optimă a mașinii de spălat este cheia pentru o spălare eficientă. Procesul de spălare constă în frecarea hainelor între ele, ceea ce se poate realiza numai dacă mașina de spălat este umplută corect - nici prea plină, nici prea goală.

Un tambur supraîncărcat împiedică mișcarea eficientă a hainelor, limitează accesul apei și al detergentului la țesătură și împiedică îndepărtarea eficientă a murdăriei. Invers, un număr prea mic de rufe în tambur înseamnă că țesătura nu este frecată suficient pentru ca petele să fie îndepărtate.

 

4. Profitați de tarifele reduse la electricitate

 Verificați la furnizorul dvs. de energie electrică dacă are tarife de zi și de noapte și aflați care sunt orele semnificativ mai rentabile pentru consumul de energie electrică. Dacă este posibil, încercați să utilizați energia electrică la ora tarifului de noapte, când prețul pe kWh este mai mic. În acest fel, puteți realiza economii semnificative de energie în locuința dvs.

 

5. Uscare la aer

Dacă este posibil, evitați utilizarea uscătorului de rufe și lăsați rufele să se usuce natural la aer. Uscătoarele sunt unul dintre cei mai mari consumatori de energie din casă.

 

6. Nu subestimați întreținerea mașinii de spălat

Reziduurile de detergent și fibre textile pot cauza probleme serioase cu funcționalitatea rotațiilor, contorului de apă și contorului de electricitate. 

Din această cauză, curățarea regulată și temeinică este esențială pentru buna sa funcționare. Acest lucru va preveni înfundarea filtrelor, acumularea de murdărie în tambur și în dozatorul de detergent.

 

7. Utilizați detergenți de calitate

Detergenții de calitate sunt adesea mai eficienți și utilizați mai puțin per spălare, ceea ce vă poate economisi mulți bani pe termen lung.

 

8. Înlocuiți balsamul de rufe cu parfum de rufe

Parfumurile de rufe Puella sunt concepute pentru a oferi un miros intens și de lungă durată, evitând necesitatea utilizării frecvente a balsamului de rufe, care poate fi mai costisitor pe termen lung.

În plus, datorită formei mai concentrate a parfumurilor de rufe Puella, utilizați mai puțin produs per spălare, ceea ce contribuie, de asemenea, la economii.

Înapoi la cumpărături