Cum să sortați corect hainele pentru spălare?

Femeia se gândește cum să sorteze rufele

Deschise, colorate, închise la culoare? Tricou alb din bumbac și cămașă neagră din mătase? Cum să combinați hainele pentru spălat în mod corect, astfel încât să nu se deterioreze sau să se coloreze și să nu fiți nevoiți să le spălați pe rând? Citiți mai departe. 

De ce să sortăm rufele? Nu este vorba doar despre culoare

Deși sortarea rufelor pentru spălat în funcție de culoare este esențială, nu este singura. Ar trebui să sortați și în funcție de material și de gradul de murdărire al hainelor.

Spălarea materialelor similare vă permite să reglați ciclul de spălare și temperatura apei pentru rezultate optime.

Sortarea afectează și durata de viață a garderobei dvs. Separând materialele grele de cele delicate sau culorile închise de cele deschise, veți preveni deteriorarea și colorarea, iar hainele dvs. își vor păstra forma și textura.

 

Sortarea rufelor în funcție de culoare 

Totuși, să ne reamintim umpic și de sortarea rufelor în funcție de culoare.

Rufe albe

Spălați separat hainele albe pentru a evita colorarea. Din această categorie fac parte:

  • tricouri, cămăși și pantaloni albi,
  • lenjerie intimă și șosete albe,
  • prosoape albe și lenjerie de pat.

Rufe de culoare închisă

Hainele închise la culoare se spală separat pentru a nu colora alte piese. Acestea includ:

  • culori închise (negru, gri, albastru închis, maro închis).

Rufe colorate

Împărțiți hainele colorate în funcție de intensitatea culorilor:

  • culori deschise (nuanțe pastelate),
  • culori vii (roșu, portocaliu, galben).

Dacă după mai multe spălări testate știți că hainele nu lasă culoare, puteți face o excepție atunci când combinați culorile. Totuși, fiți atenți atunci când spălați haine colorate noi. Spălați-le separat pentru prima oară.

 

Sortarea rufelor în funcție de material

Unele materiale pot fi spălate împreună, altele necesită o îngrijire specială. Să aruncăm o privire la principalele categorii:

Bumbac și in

Aceste fibre naturale sunt durabile și pot fi spălate, de obicei, la temperaturi mai ridicate

Materiale sintetice

Poliesterul, nailonul și acrilul necesită temperaturi de spălare mai scăzute și un ciclu mai delicat. La sortare, aveți grijă să le separați de fibrele naturale.

Lână și mătase

Aceste materiale delicate necesită o îngrijire specială. Spălați-le separat sau folosiți programul pentru rufe delicate

Denim și țesături groase

Pantalonii sau jachetele din denim pot deteriora îmbrăcămintea mai delicată în timpul spălării. Spălați-le separat sau împreună cu țesături similare grosiere, într-un program conceput pentru spălarea lenjeriei închise la culoare sau a denimului

Ca detergent universal, puteți folosi detergentul gel Puella, potrivit pentru toate tipurile de materiale și culori.

 

Haine pe canapea

 

Ce să nu uitați când sortați rufele

Înainte de a pune hainele în mașina de spălat, verificați etichetele de îngrijire. Unele articole pot necesita curățare chimică sau îngrijire specială.  

Totodată, închideți întotdeauna toate fermoarele și nasturii pentru a preveni agățarea și ruperea țesăturilor delicate. 

 

Sortarea rufelor în funcție de gradul de murdărie  

Vi s-a întâmplat vreodată să vă sortați hainele după culoare și material și totuși unele haine să nu fie spălate suficient? Poate ați uitat să sortați rufele după nivelul de murdărie. Temperatura mai joasă s-ar putea să nu fie suficientă pentru rufele mai murdare. 

 

Rufe ușor murdare

Aceasta include hainele purtate în mod normal, fără pete vizibile. Spălați-le la temperaturi mai scăzute cu mai puțin detergent. Această spălare delicată este ideală pentru hainele de zi cu zi și ajută la prelungirea durabilității acestora.

 

Rufe cu grad mediu de murdărie

Hainele cu pete sau mirosuri ușoare necesită o spălare mai intensă. Utilizați un program de pre-spălare și măriți temperatura apei. Nu uitați un detergent gel de bună calitate pentru a îndepărta eficient murdăria.

 

Rufe foarte murdare

Pentru haine foarte murdare sau mirositoare, selectați un program cu un ciclu mai lung și o temperatură mai ridicată. Luați în considerare utilizarea de substanțe speciale de îndepărtare a petelor înainte de spălare. 

Mașinile de spălat moderne au adesea un program conceput pentru spălarea hainelor foarte murdare, a pantofilor sportr sau a hainelor sport. Pur și simplu selectați programul și acesta se va ocupa de intensitatea și temperatura ideală a spălării. 

Urmând aceste sfaturi, nu numai că veți prelungi durata de viață a garderobei, dar veți economisi timp și energie atunci când spălați rufele. Amintiți-vă că fiecare piesă de îmbrăcăminte merită o atenție individuală. Fie că este vorba despre un tricou alb, pantaloni colorați sau lenjerie, fiecare tip de țesătură necesită o îngrijire specifică. Prin sortarea regulată și alegerea programului corect a mașinii de spălat vă veți asigura că hainele dvs. rămân ca noi pentru mai mult timp.

Înapoi la cumpărături