Cum să spălați corect în mașina de spălat: ghid pentru fiecare tip de haine

Dacă aveți așternuturi albe în dulap care nu mai sunt albe, ci gri, dacă v-ați scos din mașina de spălat puloverul cu trei numere mai mic și lenjeria funcțională cu două numere mai mare, sau dacă tricoul preferat a rămas șifonat după spălare și prosoapele au un miros de stătut, dacă sunteți mămică și nu știți cum să spălați hainele bebelușului pentru a nu-i irita pielea, iar cămășile soțului au manșetele încă îngălbenite, atunci ar trebui să citiți acest articol. Vă oferim un ghid, cum să spălați fiecare tip de haine și să nu mai faceți greșeli în timpul spălării.

Femeia sortează rufele înainte de spălare

Sortați hainele și alegeți detergentul potrivit

Înainte de a începe să spălați, sortați hainele nu numai în funcție de culoare, ci și de material și de temperatura de spălare. Nu puteți pune o bluză de mătase albastră sau un pulover de cașmir albastru în mașina de spălat cu blugi albaștri, chiar dacă sunt de aceeași culoare, pentru că denimul greu și nasturii metalici vor deteriora mătasea și tricotajul delicat.

 

Ar trebui să aveți și detergenți diferiți pentru țesături diferite. Pentru țesăturile albe, detergentul praf vrac este cel mai eficient pentru îndepărtarea petelor mai dure. Aici putem adăuga și sare la spălare, care are rolul de a da o strălucire mai bună.

 

Pentru hainele colorate și negre, detergentul gel este ideal. Acesta nu conține înălbitori agresivi și este mult mai blând cu țesăturile decât detergentul praf.

 

Pentru rufele delicate și sportive, utilizați detergenți speciali concepuți pentru aceste tipuri de haine.

 

Hainele pentru copii sau alergici

Pielea nou-născuților, precum și a celor care suferă de alergii, este foarte delicată și sensibilă și, prin urmare, mai predispusă la formarea de crăpături și roșeață. De aceea, vă recomandăm să utilizați un detergent hipoalergenic neutru, fără fosfați. Evitați utilizarea detergenților pudră, care sunt mai greu de clătit de pe țesături și pot provoca iritații ale pielii.

 

Dacă simbolul de pe etichetă permite acest lucru, spălați hainele copiilor la o temperatură de 60 °C, deoarece apa caldă omoară germenii. Pe lângă spălare, vă recomandăm să călcați hainele copiilor, deoarece călcatul îndepărtează o mulțime de bacterii de pe haine. Modul cu aburi, care este de obicei montat pe mașini de spălat de calitate superioară, va face un lucru similar. Hainele copiilor trebuie spălate separat de hainele celorlalți membri ai familiei pentru a evita contaminarea cu bacterii.

 

Evitați să folosiți balsamuri de rufe și înălbitori - reziduurile lor chimice sunt adesea cauza dermatitelor și alergiilor. Dacă doriți să parfumați hainele copiilor, apelați la parfumul de rufe Puella, care este potrivit și pentru acest tip de țesături, dar vă recomandăm să reduceți doza cu cel puțin jumătate în acest caz.

 

Cămăși

Cămășile vor fi ca noi pentru o perioadă îndelungată, dar în același timp perfect curate și parfumate, dacă alegeți o temperatură de spălare între 30 și 40 °C. Înainte de spălare, desfaceți toți nasturii, întoarceți cămașa pe dos și verificați manșetele și gulerul. Dacă este necesar, frecați-le cu o perie moale și săpun de rufe. Abia apoi puneți-le în mașina de spălat.

 

Selectați cu atenție o viteză medie de stoarcere pentru a evita șifonarea excesivă a țesăturii. După ce scoateți cămașa din mașina de spălat, puneți cămașa pe un umeraș (vă recomandăm un umeraș de culoare deschisă) și închideți nasturele de sus. Uscați cămașa într-un loc ferit de lumina directă a soarelui. Evitați să uscați cămășile în uscător.

 

Hanorace și pulovere

Dacă aveți în garderobă haine din cașmir, lână, angora sau merinos, spălați aceste piese într-un detergent pentru țesături delicate sau într-un detergent care conține lanolină. Acesta este potrivit și pentru spălarea delicată a lenjeriei funcționale.

 

Pentru a spăla țesăturile delicate, selectați ciclul de spălare pentru rufe delicate și cea mai mică viteză de stoarcere. Pentru piesele delicate, utilizați o pungă de protecție din plasă pentru a le proteja în timpul procesului de stoarcere. Pentru cele mai delicate textile sau piese tricotate manual, vă recomandăm spălarea manuală în apă călduță și un detergent adecvat.

 

Nu uscați niciodată tricotajele fine agățate. Vă recomandăm să le întindeți orizontal pe suportul de uscare și să puneți un prosop sau o pătură curată mai veche peste ele pentru a aspira excesul de apă.

 

Pulovere tricotate spălate

Tricouri

Spălați tricourile din bumbac la 30 °C cu un program de spălare conceput pentru bumbac. Temperatura scăzută se va asigura de faptul că tricourile nu se micșorează și culorile lor nu se decolorează. Dacă aveți tricouri confecționate dintr-un alt material decât bumbacul, urmați instrucțiunile de pe eticheta produsului pentru întreținere.

 

Lenjerie intimă

Pentru a spăla lenjeria intimă, setați mașina de spălat la ciclul delicat. Protejați ciorapii, sutienele, corsetele, cămășile, chiloții și toate celelalte articole de îmbrăcăminte cu bretele sau catarame punându-le în săculeți din plasă pentru a le împiedica să se răsucească sau să se prindă; fixați bretelele și cataramele pentru a le împiedica să se prindă de plasă. Nu utilizați uscătorul. Uscați la aer pentru a preveni deteriorarea bretelelor și a cataramelor.

 

Lenjeria intimă de lux realizată din țesături delicate, cum ar fi mătasea, se spală cel mai bine manual. Lăsați lenjeria înmuiată în apă caldă sau rece timp de câteva minute, apoi stoarceți ușor pentru a spăla; clătiți și înfășurați într-un prosop pentru a absorbi excesul de umiditate înainte de a pune la uscat. Lenjeria intimă din bumbac, pe de altă parte, poate fi spălată în mașina de spălat la 40-60°C.

 

Pe lângă spălarea lenjeriei de corp, ar trebui să o dezinfectați, deoarece intră în contact cu părți ale corpului care generează bacterii. Din acest motiv, este indicat să o spălați într-un detergent dezinfectant sau să adăugați dezinfectant la spălare. Totuși, este important să alegeți unul care să nu conțină substanțe nocive pentru sănătate. În plus, lenjeria murdară nu trebuie depozitată în același coș cu alte haine și țesături utilitare, în special prosoape de bucătărie, șorțuri și așa mai departe.

 

Costume de baie

Clătiți bine costumul de baie după ce veniți de la piscină sau plajă pentru a îndepărta orice reziduu de clor, nisip sau sare care poate cauza decolorarea sau schimbarea culorii. Clorul poate deteriora, de asemenea, elasticitatea țesăturii. Spălați manual sau la mașina de spălat la 30 °C. Dacă vă spălați costumul de baie la mașină, puneți-l într-o pungă de protecție din plasă. Nu îl uscați în uscător, ci lăsați-l să se usuce la aer.

 

Lenjerie intimă delicată

Îmbrăcăminte sport și de exterior

Pe de o parte, îmbrăcămintea sport este un aliat valoros pentru bunăstarea noastră fizică, dar, pe de altă parte, este cea mai expusă transpirației și mirosului. Un motiv în plus pentru care are nevoie de o spălare corespunzătoare pentru a-și reveni “în formă”.

 

Dacă aveți ocazia, agățați îmbrăcămintea sport afară pentru a se aerisi înainte de a o spăla. Puteți să o lăsați la aer timp de câteva ore. Astfel, va fi mai ușor să eliminați mirosul și să recăpătați o aromă proaspătă atunci când o spălați. Alegeți o temperatură de spălare de 30 °C, temperaturile mai ridicate ar putea deteriora proprietățile țesăturilor funcționale. Îndepărtați eventualele pete de transpirație înainte de a le pune în mașina de spălat, spălându-le manual cu o picătură de detergent de vase lichid concentrat, care este excelent pentru îndepărtarea petelor persistente și grase. 

 

Evitați utilizarea balsamului de rufe. Acesta cauzează o reducere semnificativă a puterii capilare a fibrei - înfundă canalele care elimină umezeala de pe piele. Dacă doriți ca îmbrăcămintea dvs. sport să miroasă și bine, utilizați o alternativă la balsamul de rufe marca Puella, care este potrivit și pentru lenjeria intimă funcțională și sport.

 

După spălare, agățați hainele sport pe un suport de uscare sau pe un fir. Aveți grijă să nu se deterioreze cusăturile sau să se creeze pliuri. Nu expuneți țesăturile tehnice la lumina directă a soarelui și lăsați-le să se usuce într-o zonă bine ventilată.

 

Blugi

Nu vă spălați des blugi. Dacă nu există pete vizibile, spălați-i doar după patru-cinci purtări. Spălarea constantă deteriorează materialul blugilor. O alternativă este congelatorul: pur și simplu puneți blugii într-o pungă de plastic în congelator. Acest lucru va distruge bacteriile fără a deteriora materialul.

 

Spălați-i la 30 °C, selectați programul delicat sau programul special pentru blugi și haine închise la culoare. Utilizați un detergent pentru haine delicate sau colorate și întoarceți-i pe dos înainte de spălare. Nu folosiți balsam de rufe. Uitați de utilizarea uscătorului. Pentru ca blugii să reziste cât mai mult, uscați-i pe dos și la aer, fără lumina directă a soarelui și fără a folosi cârlige. Astfel, țesătura nu este supusă la presiune.

 

Dacă blugii trebuie să fie călcați după uscare, faceți acest lucru în timp ce sunt încă întorși pe dos, începând de la buzunare până la capătul pantalonilor.

 

Blugi împăturiți pe grămadă

Perdele si draperii

În timp ce unele perdele și draperii trebuie să fie curățate chimic, majoritatea pot fi spălate acasă. Primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să le pregătiți pentru spălare. Asigurați-vă că îndepărtați orice cârlige de pe perdele înainte de a le spăla, care ar putea deteriora mașina de spălat. Dacă decideți să păstrați cârligele, puneți perdelele într-o plasă de protecție.

 

Spălați perdelele și draperiile în conformitate cu instrucțiunile de pe etichetă. Perdelele din bumbac necesită relativ puțină întreținere, dar spălați perdelele cu un program de spălare delicat conceput pentru perdele și întotdeauna la o temperatură scăzută, care nu trebuie să depășească 30 °C. Utilizați un detergent conceput pentru țesături delicate, dar suficient de eficient pentru a îndepărta murdăria. Dacă există pete pe perdele sau draperii, lăsați-le la înmuiat timp de cel puțin 30 de minute înainte de spălare.

 

Uscați perdelele mai grele după spălare și calcațile ușor umede în conformitate cu instrucțiunile de pe etichetă. Agățați perdelele delicate la fereastră imediat ce ies din mașina de spălat pentru a preveni șifonarea lor. În general, ar trebui să spălați perdelele și draperiile de trei până la patru ori pe an.

 

Dacă doriți ca interiorul dvs. să miroasă bine pentru mai mult timp, nu doar după spălarea perdelelor, puteți utiliza parfumul de cameră Puella, care este folosit special pentru textilele casnice. Acest lucru vă va permite să vă parfumați cu ușurință întregul interior și să creați o atmosferă unică și frumoasă în casa dvs.

Înapoi la cumpărături