Uscătorul de rufe a devenit un aparat electrocasnic indispensabil, deoarece ne ajută să economisim timpul petrecut cu agățarea și uscarea rufelor. Putem reduce chiar și cantitatea hainelor pe care trebuie să le călcăm folosind unele dintre funcțiile sale, care pentru mulți este o activitate pe care încearcă să o evite sau pentru care nu au timp. Folosirea unui uscător este ușoară, dar chiar și aici există câteva reguli care trebuie respectate pentru a ne bucura de rufe curate și parfumate.
În acest articol, vă oferim sfaturi utile despre cum să îl folosiți în mod corespunzător.
Pregătirea pentru uscare
Pregătirea pentru procesul de uscare începe în timp ce hainele sunt încă stoarse. Alegeți un nivel de stoarcere care să elimine cât mai multă umiditate.
Verificați întotdeauna eticheta hainelor pentru a vedea dacă acestea pot fi sau nu uscate la uscător.
Înainte de a pune rufele în uscător, sortați-le în funcție de tipul de material și de grosimea țesăturii pentru a vă asigura că toate sunt uscate la sfârșitul programului. Sortați și scuturați hainele înainte de a le pune în uscător, deoarece acestea nu se vor usca bine dacă sunt încrețite sau în ghemuri.
Atunci când alegeți un program, luați în considerare dacă veți călca hainele după uscare: atunci lăsați-le ușor umede. În acest caz, aveți grijă și la umplerea tamburului uscătorului și umpleți-l doar până la jumătate.
Verificați dacă hainele au pete, acestea vor fi mult mai greu de îndepărtat odată uscate.
Nu uitați să goliți rezervorul de condens după fiecare utilizare a uscătorului. Dacă nu aveți timp să o faceți de fiecare dată sau uitați să o faceți, asigurați-vă că nu așteptați mai mult de trei sau patru utilizări. În plus, puteți folosi apoi apa din rezervor pentru a vă uda florile, ca apă de parbliz sau pentru fierul de călcat.
De asemenea, curățați filtrul după uscare pentru a îndepărta praful și acarienii. Puteți folosi un aspirator pentru a curăța filtrul sau îl puteți dezinfecta spălându-l într-o soluție 1:1 de apă rece și oțet alb. Asigurați-vă că filtrul este complet uscat înainte de a-l pune în uscător.
De asemenea, trebuie să curățați tamburul cu această soluție cel puțin o dată la trei luni. Acest lucru va preveni, de asemenea, formarea de mirosuri neplăcute în uscător și vă va ajuta să vă bucurați de haine parfumate.
Ce nu are ce căuta în uscător
Chiar dacă puteți pune aproape orice în uscător, iată câteva haine și obiecte care nu sunt potrivite pentru acest aparat.
- Îmbrăcăminte cu ornamente de pietricele și paiete. Aceste articole de îmbrăcăminte pot fi spălate la mașină, dar evitați să folosiți uscătorul de rufe, deoarece ornamentele se pot deteriora.
- Haine de lână. Lâna este foarte sensibilă la temperaturile ridicate și ar putea să se micșoreze cu câteva dimensiuni la uscarea în uscător.
- Articole de îmbrăcăminte din mătase. Mătasea este un material foarte delicat, care nu tolerează temperaturile ridicate. Prin urmare, ar trebui să evitați să o uscați complet la uscător, deoarece și-ar putea pierde finețea.
- Lenjeria și sutienele din dantelă. În timpul uscării, cârligele, părțile elastice ar putea fi deteriorate și dantela s-ar putea rupe.
- Geci de puf. Penele fine de gâscă s-ar strica în uscător. Este mai bine să le lăsați să se usuce în aer liber.
- Haine din fleece. Fleece este o țesătură sintetică, iar la temperaturi ridicate se pâslește și se încrețește ușor, putând fi deteriorată ireversibil la uscare.
- Costume de baie. Costumele de baie își pot deteriora părțile elastice, așa că nu le puneți în uscător.
- Ciorapi. Uscarea la uscător ar putea cauza apariția unor puncte îngustate, ceea ce i-ar face imposibil de purtat din nou.
- Covoare de baie. Țesătura covorului în sine este durabilă, însă uscarea poate deteriora cauciucul de pe partea inferioară a acestuia, deoarece se poate deforma la temperaturi ridicate.
- Îmbrăcăminte funcțională și impermeabilă. Din cauza metodelor și proceselor de fabricație, aceste articole de îmbrăcăminte ar putea fi deteriorate de căldură.
- Articole de îmbrăcăminte cu imprimeuri călcate și cauciucate. Imaginile se pot desprinde sau crăpa din cauza căldurii.
- Pantofi cu talpă lipită. Lipiciul de pe unii pantofi sau cizme s-ar topi din cauza căldurii din uscător.
- Lenjerie spălată în balsam de rufe. Balsamul ar putea bloca uscătorul. Dacă vă decideți să îl utilizați, vă recomandăm să curățați frecvent filtrul uscătorului.
- Haine cu fermoare de plastic. Fermoarele din plastic s-ar putea șifona atunci când sunt expuse la căldură în uscător.
- Haine stropite cu combustibili. Fiți foarte atenți dacă vă contaminați hainele cu fixativ de păr sau dacă vărsați motorină sau benzină atunci când vă reparați mașina. Uscarea la uscător este extrem de periculoasă în acest caz.
Trucuri pentru a îmbunătăți calitatea uscării
Dacă vreți totuși să aveți rufe frumos parfumate, dar nu vreți să încărcați uscătorul cu balsam de rufe, folosiți un parfum de rufe. Spre deosebire de balsamurile de rufe convenționale, parfumurile de rufe nu înfundă mașina de spălat sau uscătorul, nu înfundă fibrele rufelor și nu afectează funcționalitatea rufelor. În plus, formula lor conține un procent ridicat de uleiuri parfumate, ceea ce asigură că rufele spălate cu parfum de rufe păstrează un miros intens și de lungă durată. Marca Puella oferă o gamă de parfumuri din șase fragranțe îndrăgite.
Pentru a face rufele mai moi și a scăpa de electricitatea statică, puteți folosi bile și arici. Le puteți găsi în diferite dimensiuni și modele. Acestea servesc la înmuierea rufelor fără a adăuga substanțe chimice, prin mișcarea și scuturarea ușoară a rufelor în timp ce acestea se usucă. Acest lucru previne, de asemenea, formarea de pliuri și scame.
Secretul pentru a usca lenjeria de pat este să puneți doar câteva bucăți în mașina de uscat pentru o singură uscare. Acest lucru va împiedica să scoateți din uscător o bucată încrețită și umedă. Dacă doriți să uscați și alte haine împreună cu lenjeria de pat, vă recomandăm să puneți lenjeria de pat în uscător prima.
Alegeți programul potrivit pentru uscarea fiecărui tip de îmbrăcăminte. Consultați eticheta hainelor pentru informații despre programul pe care trebuie să-l alegeți. Pentru uscător, se aplică simbolul unui pătrat cu un cerc în interior. Un pătrat barat cu un cerc înseamnă că hainele nu trebuie să fie uscate în uscător. Dacă pătratul nu este barat, puteți pune țesăturile în uscător. Temperatura de uscare este indicată de numărul de puncte din interiorul cercului:
- Un pătrat cu un cerc și un singur punct în interior indică faptul că țesătura poate fi uscată la o temperatură mică (max. 60 °C).
- Două puncte într-un cerc indică uscarea la temperatură medie (60-80 °C).
- Trei puncte indică necesitatea unei uscări la temperaturi ridicate (peste 80 °C).
Nu lăsați hainele în uscător pentru o perioadă lungă de timp după ce s-a terminat uscarea. Hainele sunt fierbinți atunci când se termină programul, acesta fiind momentul potrivit pentru a le scoate. Dacă le lăsați prea mult timp în uscător, acestea vor dezvolta pliuri și încrețituri. În plus, acest lucru poate crea și un miros nedorit.
Nu deschideți ușa uscătorului în timp ce uscarea este în desfășurare. Acest lucru va prelungi în mod inutil timpul de uscare, în momentul în care aerul cald iese și tamburul trebuie reîncălzit. Dacă este posibil, amplasați uscătorul într-o încăpere caldă. Încăperile neîncălzite măresc timpul de uscare.
V-am oferit câteva sfaturi pentru a obține rufe curate și parfumate cu ajutorul unui uscător de rufe. Depinde de voi care dintre aceste sfaturi vă va inspira.