Chiar dacă în ziua de azi magazinele second-hand mai bune se ocupă de curățenia și dezinfecția lucrurilor, este o idee bună să le acordați o atenție deosebită înainte de a vă îmbrăca hainele pentru prima dată. Hainele din unele magazine pot conține praf, bacterii, reziduuri de parfum sau substanțe chimice de la purtarea anterioară.
Sfaturi pentru spălarea hainelor second-hand
1. Înmuierea hainelor pentru eliminarea mirosului
Dacă hainele miros puternic, înmuiați-le timp de câteva ore în apă cu adaos de oțet (aproximativ 1 cană de oțet la 5 litri de apă). Oțetul neutralizează mirosurile și elimină bacteriile.
2. Folosiți un detergent delicat
Alegeți un detergent în funcție de tipul de material. Dacă nu știți materialul ceea ce este frecvent în cazul hainelor second-hand, puteți utiliza detergenți universali. Dar, pentru țesăturile delicate, cum ar fi mătasea sau lâna, alegeți întotdeauna produse speciale.
Pentru o fragranță mai puternică, adăugați parfum de rufe la spălare.
3. Selectați temperatura corectă a apei
Puteți folosi o temperatură de 40 - 60 °C pentru bumbac și materiale rezistente pentru a ajuta la distrugerea bacteriilor. Spălați materialele delicate la temperaturi scăzute (30 - 40 °C) pentru a preveni deteriorarea.
4. Dezinfectarea textilelor
Pentru siguranță, puteți folosi dezinfectanți speciali pentru rufe care sunt siguri pentru materiale și eficienți împotriva bacteriilor sau mucegaiului.
5. Clătire temeinică
După spălare, selectați programul de clătire dublă pentru a elimina toate reziduurile de detergent și dezinfectant.
6. Păstrați parfumul cât mai mult timp posibil
Pentru ca hainele să miroasă bine, depozitați-le într-un dulap și puneți acolo un odorizant card parfumat.