Odată cu sosirea temperaturilor mai calde, vine și timpul pentru o curățenie temeinică de primăvară. Dacă în timpul iernii v-ați ales cu pete, care rezistă detergenților convenționali, nu disperați. Vom împărtăși cu dvs. metode casnice eficiente, care vă vor ajuta să îndepărtați chiar și petele învechite.
Vedeți sfaturile noastre despre cum să eliminați petele vechi!
Ce nu ar trebui să vă lipsească de acasă
În plus față de produsele de îndepărtare a petelor de calitate, pe care le puteți cumpăra din magazinele de specialitate, puteți avea acasă și câteva ajutoare, care o să vă ajute, nu numai la curățenia de primăvară, ci și în lupta împotriva petelor persistente.
Oțetul
Oțetul este un curățător acidic natural, care ajută la dizolvarea calcarului, grăsimii și neutralizează mirosurile.
Unde îl puteți folosi? În baie îndepărtează calcarul, grăsimea de pe haine și alte suprafețe, alungă mirosurile din frigider, albește țesăturile.
Unde să nu îl folosiți? Evitați aplicarea pe piatră naturală (marmură, granit), o poate deteriora. De asemenea, nu este recomandat pentru tigăile din fontă - le poate eroda stratul protector.
Nu uitați că există și diferite tipuri de oțet:
- Oțet alb - Cel mai bun pentru curățare, îndepărtează petele, mirosurile și calcarul.
- Jablčný ocot – Miernejší, vhodný na dezinfekciu a čistenie textílií.
- Oțet de mere - Mai blând, potrivit pentru dezinfectarea și curățarea țesăturilor.
Bicarbonatul de sodiu
Bicarbonatul de sodiu este o substanță alcalină care neutralizează mirosurile și acționează ca un abraziv ușor.
Unde să îl folosiți? Ca și oțetul, neutralizează mirosurile, curăță suprafețele delicate, îndepărtează grăsimea și petele învechite. În combinație cu oțetul, este excelent pentru așa-numita curățare prin reacție.
Unde să nu îl folosiți? Nu este potrivit pentru suprafețele din aluminiu, pe care le-ar putea păta sau deteriora.
Zeama de lămâie
Lămâia este un acid natural care dezinfectează, îndepărtează grăsimea și albește textilele și albește părul.
Unde să o folosiți? În baie dizolvă calcarul, pe suprafețele din bucătărie îndepărtează grăsimea, albește și dezinfectează. În comparație cu oțetul, al cărui miros dispare și neutralizează mirosurile neplăcute, zeama de lămâie lasă o aromă plăcută.
Unde să nu o folosiți? Nu o folosiți pe pietre naturale (marmură, granit), poate provoca eroziune.
Peroxid de hidrogen
Unde să îl folosiți? Cu multă atenție, cu foarte multă atenție, îl puteți folosi la albirea textilelor, vă ajută și la dezinfectarea diferitelor suprafețe din baie și îndepărtează petele îngălbenite.
Unde să nu-l folosiți? Pentru țesăturile albe este excelent, dar poate decolora țesăturile închise la culoare. Nu îl aplicați pe lemn și suprafețe lăcuite - concentrat este foarte probabil să le deterioreze. Peroxidul va dizolva lacul, așa că nu-l folosiți nici diluat.
Cum să eliminați concret petele?
Așadar, haideți să vedem cum să îndepărtăm cele mai comune pete, care persistă cu încăpățânare pe îmbrăcăminte.
1. Pete de cafea și ceai
Aceste pete sunt comune atât pe textile, cât și pe vasele de bucătărie. Încercați să le îndepărtați cu:
- Bicarbonat de sodiu și apă - Faceți o pastă fină din aceste două ingrediente și aplicați-o pe pată, lăsați-o să acționeze, iar dacă pata este pe haine ele pot fi spălate la mașină sau doar clătite.
- Oțet și sare - Aplicați un amestec de oțet și sare pe pată și lăsați amestecul să acționeze cel puțin 15 minute, apoi spălați hainele manual sau în mașina de spălat.
- Glicerină - Aplicați o picătură de glicerină pe pată, lăsați-o să acționeze și apoi clătiți zona cu apă curată.
2. Pete de grăsime
Grăsimea este absorbită foarte repede de suprafețe. Dacă și dvs. reacționați rapid, puteți îndepărta petele de grăsime foarte ușor.
- Amidon de porumb sau bicarbonat de sodiu - Aceste substanțe uscate absorb grăsimea foarte bine. Presărați-le pe pată, lăsați-le să acționeze și ștergeți cu o cârpă. Aveți grijă să nu întindeți pata.
- Detergent lichid pentru vase - Cele mai multe pete de grăsime ajung pe haine chiar în bucătărie. Dar acolo este și locul unde țineți detergentul de vase la îndemână. Aplicați o picătură pe pată, lăsați să acționeze timp de 10 minute și clătiți cu apă caldă. De asemenea, puteți îndepărta petele de grăsime de pe hainele albe cu un degresant clasic universal.
- Alcool sau fixativ - De asemenea, foarte eficiente la dizolvarea grăsimii. Poate aveți acasă alcool sub formă diluată într-o sticlă cu pulverizator, pe care, la fel ca fixativul, o pulverizați pe pată și, după un timp, ștergeți și spălați.
3. Haine spălăcite
Vreți să insuflați o nouă viață hainelor dvs.? În funcție de ce culoare au hainele dvs. puteți folosi:
- Oțet sau suc de lămâie - Adăugați o jumătate de cană de oțet la spălare pentru a reda strălucire hainelor, dar pentru a scăpa și de miros. Reglați cantitatea în funcție de mărimea mașinii de spălat și de cantitatea de haine.
- Bicarbonat de sodiu - Se amestecă cu detergentul praf pentru a albi rufele albe. Puteți folosi bicarbonatul de sodiu doar pe hainele deschise la culoare, deoarece are efect de albire.
- Peroxid de hidrogen - Folosiți acest agent foarte, foarte atent. Ajută la albirea țesăturilor și la îndepărtarea petelor, dar este o substanță chimică, care are efecte puternice, așa că testați întotdeauna efectul său.
4. Perne îngălbenite
Curățenia de primăvară oferă, de asemenea, o ocazie excelentă de a face un bilanț al lenjeriei de pat și chiar al pernelor și plapumelor în sine. Pernele își pot pierde albul în timp, „petele misterioase” pot apărea pe plapume. Dacă nu este încă timpul să le înlocuiți complet, încercați să adăugați la spălare:
- Bicarbonat de sodiu și peroxid de hidrogen diluat - Acestea vor ajuta la restabilirea curățeniei și prospețimii lor.
- Sucul de lămâie - Adăugați-l în apă și încercați clasica înmuiere înainte de spălare.
- Oțet alb - Albește și îndepărtează mirosurile, în special de pe plapume și perne pe care le-ați depozitat sezonier în dulap.
5. Murdăria de pe covoare
Petele de pe covor pot fi deosebit de persistente. Încercați:
- O pastă de oțet și bicarbonat de sodiu - Aplicați amestecul pe pată, lăsați-l să stea, frecați partea afectată și aspirați.
- Alcool mineral sau detergent pentru covoare - În această combinație, eliminați eficient petele adânc înrădăcinate.
- Sare și suc de lămâie - Absorb murdăria și adaugă prospețime.
Verificați întotdeauna într-o zonă mică, care nu este foarte vizibilă înainte de curățarea generală pentru a vă asigura că aceste combinații de produse nu vă vor deteriora covorul. Mai ales dacă covorul este din fibre naturale sau are culori vibrante.
6. Oale arse
Dacă aveți oale cu reziduuri de mâncare arsă, încercați:
- Bicarbonat de sodiu și apă - Acoperiți vasul, adăugați o lingură de bicarbonat de sodiu și aduceți la fierbere.
- Oțet și sare - Lăsați peste noapte și frecați bine.
- Băuturi cola - Surprinzător de eficiente pentru a desprinde resturile de mâncare arse.
JCurățenia de primăvară este un test de stres pentru fiecare gospodărie. Așa că avem încredere că, folosind sfaturile noastre, vă veți descurca chiar și cu cele mai dificile pete. Nu uitați să aerisiți în mod regulat și să vă împrospătați casa cu parfumurile magice Puella, sau să vă bucurați de o baie cu spumă la sfârșitul zilei sau pur și simplu să aprindeți o lumânare parfumată și să vă relaxați după atâta muncă.
Dacă aveți trucuri de curățare încercate și testate, trimiteți-ne un mesaj, ne-ar plăcea să le auzim.